Seikkailijoille ja rantalomailijoille sopivat samat vinkit vakuutusturvasta

Matkavakuutus on matkalle lähtijän tärkeä turva yllättävien ja odottamattomien tilanteiden varalle. FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Hanna Salo kokosi matkailijoille vinkkejä onnistuneeseen ja turvalliseen matkaan.

Minkälaisen vakuutuksen tarvitsen?

Matkavakuutuksen valinnassa kaiken lähtökohtana on oma tarve ja tilanne. Matkavakuutuksien nimet ja sisällöt vaihtelevat, tutustu sisältöön ja vertaile vakuutuksia. Katso erityisesti miten vakuutus korvaa sairauden ja tapaturman hoitokulut sekä matkan peruuntumisen tai keskeytymisen. Näiden tarkistamiseen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Jos olet hurjapää ja urheilet ja harrastat paljon, esimerkiksi extremelajeja, tarkista vakuutuksen sisältö. Monet urheilulajit ja erityistoiminnot on vakuutettava erikseen, esimerkiksi sukellus, riippuliito, vapaaehtoistyö, vaellus asumattomilla seuduilla ja off-piste-laskettelu. Voi olla myös niin, ettei aivan kaikkiin lajeihin tai toimintoihin saa vakuutusta.

Mitä jos sairastun matkalla tai sattuu tapaturma?

Matkustajavakuutus turvaa henkilöitä. Katso, että vakuutuksessasi hoitokulut korvataan ilman euromääräistä ylärajaa ja saat kotiinkuljetuksen vakavissa tapauksissa. Perehdy etukäteen miten tulee toimia, jos tarvitset hoitoa. Tallenna vakuutusyhtiön hätäpalvelun yhteystiedot puhelimeesi.

Olemassa oleva sairaus, mitä jos se pahenee odottamattomasti matkalla?

Yleensä matkavakuutuksista korvataan ennen matkaa alkaneiden sairauksien odottamattoman ja äkillisen pahenemisen osalta vain akuuttihoitoa matkakohteessa noin viikon ajalta. Muita kuluja ei kuitenkaan korvata. Kroonista sairautta sairastavan kannattaa tutustua vakuutukseen ja kysyä pääperiaatteita vakuutuksen sisällöstä vakuutusyhtiöstä.

Suunnitelmissa pitkä matka?

Tarkista kuinka pitkille matkoille vakuutuksia myönnetään ja jos sinulla on jatkuva matkavakuutus, onko se voimassa koko matkan ajan. Vakuutus koko matkan ajalle pitää hakea jo ennen matkaa. Tee se ajoissa, koska sitä varten saatetaan vaatia terveysselvitys.

Vakuutus ulkomaisesta yhtiöstä?

Vakuutuskulttuurit ovat erilaisia eri maissa. Ulkomaisiin vakuutuksiin saatetaan soveltaa muun maan lainsäädäntöä. Esimerkiksi luottokortteihin liittyvien tai matkatoimistojen kautta hankittujen vakuutusten myöntäjänä voi olla ulkomainen yhtiö. Ehdot voivat poiketa sekä se, missä mahdolliset ongelmatilanteet hoidetaan.

Mukana arvokasta matkatavaraa?

Tarkista, onko matkatavaravakuutuksen maksimikorvaussumma riittävä. Kattaako kotivakuutus mukana olevaa omaisuutta ja kuinka paljon?

Tutustu myös julkaisuihin:

Perustietoa matkavakuutuksista, Hanna Salo
Matkatapaturmat, matkasairaudet ja niiden erityistilanteet, Maarit Pulkki
Vertailu matkavakuutusten myöntämisikärajoista, Maarit Pulkki ja Katja Lappi

Vastaa