Autoilu

Road trip on käsitteenä tuttu monista elokuvista. Harvoin todellisuus hyvälläkään ystäväporukalla on yhtä tapahtumarikas, mutta joskus todellisuus voi yllättää. Matkustaminen on rentoa varsinkin silloin, jos kuskia voi vaihdella kesken matkan. Jos yksi henkilö joutuu ajamaan satoja kilometrejä päivässä, voi ajaminen tuntua turhan rankalta.

Matkareitin suunnittelu

Matkareitti kannattaa suunnitella melko tarkkaan etukäteen. Kannattaa selvittää myös, onko reitin varrella losseja tms ylityksiä, jotka ovat tiettyyn aikatauluun sidottuja, jotta vältytään turhalta odottelulta. Mikäli matkustetaan esimerkiksi Itämeren yli, kannattaa autopaikka varata jo hyvissä ajoin. Reitti kannattaa valita järkevästi sen mukaan, mitä haluaa matkan varrella nähdä. Ajettavat jaksot kannattaa rytmittää sopivasti. Majoitukset kannattaa varata ajoissa, jotta ei käy niin että kaupunkiin suunniteltu pysähdys ei onnistukaan jonkun tapahtuman takia, jolloin kaikki hotellihuoneet ovatkin varattuna. Matkasuunnittelussa ei kannata ahnehtia, ettei matka mene pelkäksi autossa istumiseksi. Määränpäihin kannattaa varata aikaa sopivasti, jotta ehtii tutustua paikalliseen menoon ja nauttia elämyksistä. Reittisuunnittelussa kannattaa miettiä sitäkin, haluaako ajella paljon moottoriteitä pitkin, vai ajeleeko mieluummin pikkuteitä maisemia katsellen. Suuntaa-antavaa lisätietoa saa myös erilaisista sääpalveluista. Vuokra-autolla liikuttaessa kannattaa miettiä sitäkin, osuuko reitin varrelle niin mielenkiintoinen kaupunki, jossa halutaan viettää useampi päivä. Matkabudjettiin voi tulla tilaa sillä, ettei vuokra-autoa pidetä koko matkan aikaa.

Jokainen tykkää suunnitella omalla tavallaan. Toinen haluaa tietää tarkkaan mitä on luvassa seuraavassa kaupungissa, ja joku toinen taas haluaa mennä paikan päälle ihmettelemään. Lomakaudella liikkeellä voi olla paljonkin muita. Kannattaa huomioida loma-ajat ja suuret tapahtumat hoteleja varattaessa. Oma seikkailunsa on sekin, jos majoituksia ei varaa etukäteen vaan alkaa aina määränpäässä selvitellä majoitusmahdollisuuksia. Selvittelyyn voi kuitenkin upota paljonkin arvokasta loma-aikaa. Jos reitti on suunniteltu ja päätetty yhdessä etukäteen, vältytään siltä, että joku matkalaisista haluaakin tutustua kaikkeen paikalliseen ja lähteä haahuilemaan jonnekin ihan muualle. Matkaseuran valinta onkin tärkeää. Samanhenkisellä porukalla tulee todennäköisesti vähemmän riitoja, kun kovin erilaisilla persoonilla. Joustavuus ja toisten kunnioittaminen kantaa pitkälle. Jokaisen täytyy myös sitoutua sovittuun reittiin ja aikatauluun, ellei olla sovittu, että joku eroaa porukasta. Kokeneita reissaajia saattaa välillä ärsyttää kokemattomampien reissaajien ihmettely ja säätäminen. Kärsivällisyyttä tarvitaan koko porukalta. Jonkun on hyvä huolehtia, että kuski pysyy hereillä ja virkeänä ja tietää minne ollaan ajoissa.

Autoilu ja budjetti

Matkabudjetti kannattaa selvittää jo ajoissa ja suunnitella reitti ja majoitukset sen mukaisesti. Mahdollisuuksia arvioitaessa pitää huomioida, että ajaminen, lentäminen, syöminen ja oikeastaan ihan kaikki maksaa. Osaan voi varautua etukäteen, mutta monesti voi tulla suuriakin yllättäviä kustannuksia esimerkiksi ylinopeussakkojen muodossa. Päiväsuunnittelulla ja varaamalla majoitukset reilusti etukäteen voi budjetissa olla helpompi pysyä.

Road trip

Pitemmälle road tripille voi olla järkevää lähteä omalla autolla, mutta vuokraaminen on ihan hyvä vaihtoehto sekin. Vieraasta maasta harvemmin kannattaa ostaa autoa, varsinkaan jos tarkoituksena on myydä auto matkan loputtua. Mikäli auton aikoo vuorata pitemmälle matkalle, kannattaa eri vuokraamoista pyytä tarjouksia etukäteen ja vertailla niitä. Joskus vuokraamo voi antaa tarjouksen, joka on listahintoja huomattavasti edullisempi.