Lentomatkustaminen

Lentokentän kiireinen tunnelma on ainutlaatuinen. Lomalle lähdössä olevien matkastressi sekoittuu paljon matkustavien rauhalliseen rutiiniin. Lentokentällä on ihanaa viettää aikaa kahviloissa tai käydä syömässä hyvin ennen pitkää lentoa. Loungessa on aina pientä purtavaa tarjolla, ja voi rauhassa lukea vaikkapa päivän lehtiä omaa lentoa odotellessa. Lentokentälle kannattaa saapua ajoissa, jotta ehtii luovuttamaan matkalaukut ruumaan ja menemään turvatarkastuksesta läpi ilman kiirettä. Henkilöllisyyden saa varmimmin todistettua passilla, joihinkin kohteisiin riittää virallinen henkilökortti. Euroopan Unionin ulkopuolelle matkustettaessa saatetaan tarvita viisumi.

Lentomatkustaminen ja aikataulut

Lähtevän lennon aika kannattaa varmistaa etukäteen muutamaa tuntia ennen lähtöaikaa siltä varalta, jos aikatauluun on tullut muutoksia syystä tai toisesta. Lennot voivat olla myöhässä. Lähtöportti kannattaa myös selvittää ajoissa ja varmistua siitä, ettei portti ole vaihtunut. Usein muutoksista tulee ilmoitus joko sähköpostilla tai tekstiviestillä, mutta itse varmistamalla voi olla luottavaisin mielin siitä, ettei jonkin teknisen virheen takia jää pois lennolta. Joskus tärkeä viesti voi mennä sähköpostissa roskapostikansioon. Sanomattakin on selvää, ettei lennolta kannata myöhästyä. Lähtöselvityksessä tarkastetaan lentolippu ja henkilöllisyystodistus. Laukun voi jättää ruumaan ja hakea se takaisin lennon jälkeen matkalaukkujen noutopisteeltä. Turvatarkastuksessa koneeseen otettavat käsimatkatavarat läpivalaistaan. Matkustajat kulkevat metallinpaljastimen läpi. Osa esineistä on kiellettyjen listalla, joten kannattaa varmistaa onko mukana jotain, jota ei saa ottaa mukaan. Esimerkiksi terävien esineiden ja nesteiden viemistä lentokoneeseen on rajoitettu. Myöskään helposti syttyviä nesteitä ei saa ottaa lennolle mukaan. 

Lentomatkustaminen ja pakkaaminen

Järkevää pakkaamista ei voi painottaa liian vähän. Turhat tavarat vaikeuttavat tarvittavien löytämistä ja lisäävät kannettavaa taakkaa. Painorajan ylittävästä laukusta menee lennettäessä lisämaksu. Hyvä neuvo on levittää kaikki pakattavat tavarat lattialle ennen viimeistä pakkaamista, ja karsia tavaroista puolet pois. Silti kaikkea turhaa tulee matkalle mukaan. Monesti lisätavaroita tulee osteltua matkan varrelta, niitä varten kannattaa jättää tyhjää tilaa. Sään muuttuessa radikaalisti tarvittaessa löytyy kyllä kauppa, josta lämmintä saa lisää päälle.

Lähtöportilla ennen koneeseen astumista matkustusasiakirjat ja henkilöllisyys tarkistetaan vielä kerran. Sen jälkeen ihana lentomatka voikin jo alkaa.