Junamatkustaminen

Valtion Rautatiet, VR on käsite. Toimii kuin junan vessa -sanonnan on kuullut ihan jokainen. Yleensä sillä tarkoitetaan, että asia sujuu hyvin ja varmasti. Junalla matkustettaessa maisemat vaihtuvat junan ikkunassa tasaisesti, ja matkanteko on varmaa. Herkkäunisempia häiritsee vanhojen junien tasainen kolke. Uusimmista junista ei kuulu kovia ääniä, ja matkustaja voi nukkua rauhassa väsymyksen yllättäessä. Junalla matkustaminen on helppoa; aikataulut ja asemat voi selvittää etukäteen, eikä tarvitse huolehtia kuljettajan jaksamisesta.

Interrail

Seikkailijalle on myynnissä kahden- ja kolmen kuukauden ajan voimassa olevia Interrail-lippuja. Lipulla pääsee kiertelemään Eurooppaa joko päämäärättömästi tai reitin huolellisesti suunnitellen, ihan miten haluaa matkustaa. Lipun kylkiäisenä saa reilioppaan ja kartan. Matkustaja merkitsee itse lippuunsa junamatkan tiedot lähtö- ja tuloaikoineen. Lippuja on erilaisia; ne voivat joko olla voimassa vain yhden maan rajojen sisällä tai kaikissa Interrail-maissa. Myös lippujen voimassaoloissa on eroja; osassa lipuista on viisi matkustuspäivää 15 päivän sisällä, seitsemän, kymmenen tai 15 matkustuspäivää kuukauden sisällä. Muitakin vaihtoehtoja löytyy. Kannattaa valita sopiva lippu oman matkustussuunnitelman mukaan. Kortteja myydään rautatieasemilla ja VR:n toimipisteissä. Lipun voi osaa aikaisintaan 11 kuukautta ennen matkan aloittamista. Lippuvaihtoehdot rajaavat hieman matkustussuunnitelmaa.

Matkabudjetista

Matkabudjettiin kuuluu lippujen lisäksi muun muassa majoitus ja ruoka. Luovasti itse tekemällä ruokakaupan aineksista säästää, mutta joskus on ihanaa mennä ravintolaan syömään. Mitä tiukempi budjetti, sitä tarkemmin joutuu miettimään mihin rahansa käyttää. Kaikkia Euroopan suurkaupunkeja ei kannata yrittää kiertää yhden matkan aikana. Reitille kannattaakin sisällyttää eri kokoisia kaupunkeja, ettei ala tuntumaan siltä, että täällähän on jo käyty moneen kertaan. Hiekkarannoille on ihanaa pysähtyä joskus uimaan ja levähtämään. Majoituksessa voi säästää, jos matkustaa öisin ja nukkuu junassa. Joskus on ihanaa päästä oikeiden lakanoiden väliin nukkumaan ja painaa päänsä pehmeälle tyynylle. Hostelleja ja retkeilymajoja kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Muilta reilaajilta saa arvokasta tietoa ja kokemuksia, ja omia hyviä kokemuksia kannattaa jakaa.

Matkaliput

Matkalipuista ja passista kannattaa huolehtia erityisellä tarkkuudella. Hyvä keino on myös ottaa passin henkilötietosivusta valokuva, ja lähettää se itselleen ja parille luotettavalle ystävälle sähköpostiin. Mikäli passi katoaa, on henkilötietosivusta paljon apua. Matkalla ei kannata luottaa kanssamatkustajiin liikaa. Arvotavarat kannattaa piilottaa kekseliäästi. Liian nokkela ei kannata olla, jotta itse muistaa missä piilo on.