Laivamatkustaminen

Kaikille on tuttuja Viking Linen punaiset laivat ja Siljan sinivalkoiset paatit, jotka kyntävät Itämeren aaltoja. Matkan voi aloittaa joko Helsingistä tai Turusta. Helsingistä lähtee enemmän bilelaivoina tunnetut laivat, joiden kyydissä voi matkustaa joko Tukhomaan tai Tallinnaan. Turusta risteillessä Turun saaristomaisemat vaihtuvat Ahvenanmaan saaristoon ja neljän tunnin ylityksen jälkeen tullaankin Tukholman saaristoon. Turusta lähtevän laivan kyytiin kannattaa lähteä varsinkin silloin, jos tykkää enemmän katsella saaristomaisemaa, ja arvelee tulevansa merisairaaksi. Turun laivoilla Itämeren ylitys kestää vain pienen hetken, jolloin merenkulku on yleensä tasaista kyytiä koko matkan ajan.

Tallinnan laivat ovat profiloituneet enemmän bileristeilyiksi. Osa laivoista tekee 23-tuntisen lenkin merellä pysähtyen yöllä lähelle satamaa. Tallinnaan voi mennä maihin kiertelemään kauppoja, nauttimaan edullisista kampaaja- ja kosmetologipalveluista ja syömään herkullisia ruokia. Moni suomalainen kantaa Tallinnasta kaljaa ja alkoholia niin paljon kun tuontirajoitukset sallivat.

Molemmilta laivayhtiöiltä löytyy lapsia viihdyttävä maskotti. Viking Linen Ville Viking-kissa hauskuuttaa lapsia, ja halaa jokaista pienokaista, joka on tarpeeksi rohkea lähestymään. Joskus Ville jakaa lapsille karkkeja tai jotain muuta mukavaa. Siljalla maskottina on Harri Hylje, joka myöskin viihdyttää lapsia vauhdikkaasti. Lapsille riittää tekemistä karkkibingojen, laivasuunnistusten ja leikkihuoneiden parissa. Aikuiset saavat levähtää hetkisen, kun leikittäjät ottavat koko lapsiryhmän haltuunsa.

Laivojen ruokailut

Laivoilla voi herkutella pursuilevasta herkkubuffetista tai á la carte-aterioista. Pienempään nälkään purtavaa löytyy monista kahviloista. Laivojen tax free myymälät ovat monen matkustajan lempikohde. Mukaan ostetaan karkkeja, meikkiä ja hajuvesiä alkoholia ja tupakkaa unohtamatta. Varsinkin naiset tykkäävät hypistellä vaatteita ja tutustua kiehtoviin kosmetiikkauutuuksiin. Vaikka matkustaisi useinkin, laivalta löytyy aina jotain uutta kivaa, jos vaan malttaa etsiä. Kauppoihin tulee säännöllisesti uutuuksia, mutta tutut varmat luottotuotteet löytyvät vuodesta toiseen. Myymälöissä järjestetään usein myös erilaisia arvontoja, maistatuksia ja lisäalennuksia saadakseen voi myyjältä pyytää alennuskupongin, joita jaetaan vaikkapa vain tasatunnein. Kannattaa siis olla aina tarkkana ja seurata laivan kuulutuksia. Ostamalla voi myös säästää.

Laivojen hyttiluokat

Laivalta löytyy hyttiluokkia jokaiseen makuun. Vaatimattomaan tyytyväinen matkustaa edullisesti economy-luokassa, ja hyttejä löytyy jokaisesta hintaluokasta. Mitä ylemmässä kerroksessa hytti on, sitä kalliimpi se on. Laivan ulkokäytävillä sijaitsevat ikkunalliset hytit ovat ikkunattomia sisähyttejä kalliimpia. Tosin ikkunallisetkaan hytit eivät ole kovin kalliita. Commodore-luokan luksushytit ja sviitit ovat usein kahden huoneen upeita kokonaisuuksia. Paremmista hyttiluokista löytyy myös oma jääkaappi, jonne on jätetty erilaisia virvokkeita nautittavaksi matkan ajaksi. Myös perheen nuorimmat matkustajat on huomioitu, eikä kaikissa jääkaapista löytyvistä juomista löydy alkoholia.

Rentoutuminen laivalla

Laivoilta löytyy myös upeita mahdollisuuksia rentoutumiseen saunojen ja spa-osastojen muodossa. Varsinkin Vikingin Linen uusin laiva Grace tarjoaa 11. kerroksessa upean spa-elämyksen. Mikä olisikaan ihanampaa, kun nauttia poreammeessa ohi lipuvista saaristomaisemista, ja välillä käydä juomassa raikkaan viileä juoma. Välillä voi myös syödä hedelmiä pikkunälkään. Spa-osastolta löytyy myös yrttisauna tavallinen sauna ja pakkashuone. Jäähuoneessa voi käydä hetken verran vilvoittelemassa pakkasessa ja ihastella huoneen seiniin tulleita jäämuodostelmia.