Reppureissaaminen

Reppureissaamista edullisempaa tapaa matkustaa ei helposti keksi. Kotimaassa riittää se, kun mukaan pakkaa rahan lisäksi tarpeellisimmat tavarat, ulkomaille matkustettaessa ilman passia ei pääse pitkälle.  Määränpäätä miettiessä kannattaa selvittää tarvitaanko myös viisumia tai rokotuksia. Kannattaa suunnitella mitä matkalla tarvitsee. Muiden reissaajien kokemuksia kannattaa lueskella ennen matkaa. Hyvin varustautuva tekee jo etukäteen listan ja harjoittelee tehokasta pakkaamista. Lista kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen; ilman passia, matkalippuja ja rahaa matka ei onnistu, mutta moni pienempi tarvike löytyy mistä tahansa kaupasta tai kioskista. Erämaakohteisiin retkeillessä täytyy ottaa huomioon myös se, että mukana pitää kantaa juomavettä. Kaupunkikohteissa tätä ongelmaa ei ole. Määränpää vaikuttaa muutenkin siihen, mikä on matkalla tärkeää. Osa haluaa tiirailla matkakohteita kameran linssin läpi, ja toiset taas eivät kerää materiaalisia muistoja tai ota valokuvia vaan elävät hetkessä.

Lähes poikkeuksetta rahaa menee enemmän mitä etukäteen arvioi. Matkoilla tulee eteen uskomattomia mahdollisuuksia, joihin kannattaa monesti tarttua. Elämyksiä hakeva kaveriporukka saattaa lähteä mukaan koskiseikkailuun tai tutustua eri kaupunkien pakohuoneisiin. Varsinkin etelässä löytyy mitä erikoisempia mahdollisuuksia veneretkille aina delfiinien bongaamisesta liitovarjoiluun ja kaikkea siltä väliltä. Uusiin kaupunkeihin toi tutustua helposti vuokraamalla polkupyörän. Usein kaupungin näkee ihan eri tavalla puistojen ja pyörätieviidakossa risteillessä, ja saattaa osua mielenkiintoiseen paikkaan, jota ei auton ikkunasta olisi voinut edes huomata.

Reittiä ja aikataulua ei välttämättä kannata suunnitella kovin tarkkaan, vaan olla avoin ja tarttua tilaisuuksiin. Usein pysähtyminen kannattaa. Jos matkustaa junalla mahdollisimman monen maan läpi viettämättä aikaa eri kaupungeissa ei matkasta saa juurikaan mitään irti, ellei ole suuri junafani ja tykkää juuri junamatkustamisesta. Monesti parhaat kokemukset syntyvät sattumien summana.

Mukaan kannattaa pakata taskulamppu yllättävien sähkökatkojen varalle. Lähes kaikissa puhelimissa on taskulamppu, mutta monesti puhelimen akkua kannattaa säästellä, jos ei tiedä milloin pääsee seuraavan kerran lataamaan laitetta. Jos on aamulla aikaisin liikkeellä, tulee otsalamppu tarpeeseen, samoin kun illalla myöhään liikuttaessa. Ulkomailla reissatessa kannattaa selvittää etukäteen minkälaiset pistokkeet kohdemaassa on käytössä, ja ostaa tarvittaessa sähkölaitteen käytön mahdollistama adapteri. Puhelinta ei saa ladattua, jos pistoke ei sovi seinässä olevaan rasiaan. Mukavien kenkien lisäksi mukaan kannattaa pakata myös nenäliinoja, käsidesiä ja laastareita. Ikinä ei tiedä mitä tulee eteen, ja puhdistautumisvälineillä pikku sotkuista selviää helposti. Käsiä kannattaa pestä säännöllisesti ja käyttää käsidesiä, jotta tarttuva sairaus ei pilaa matkaa. Kannattaa myös harkita tarkkaan mitä syö. Saattaa tuntua hyvälle ajatukselle tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ostamalla ruoka-annos kadun vieressä olevalta kojulta, mutta seurauksena voi olla ikävä vatsatauti. Paikallisesta apteekista löytyy helpotusta moneen vaivaan, mutta silti kannattaa varmistua siitä, että matkavakuutukset ovat kunnossa. Matkatavaroiden lisäksi kannattaa varmistua siitä, että sairastapauksissa pääsee helposti hoitoon. Sairaalapäivä vieraassa maassa voi tulla yllättävän kalliiksi.

Aikuisille viihdettä

Online pelit ovat entistä enemmän mukana aikuisten vapaa-ajassa. Kasinopelit, ajanvietepelit ja suoratoisto vievät entistä suuremman osan vapaa-ajasta. Siinä kiihdyttävänä tekijänä on ollut mobiililaitteiden ja sovellusten lisääntyminen – jokaisella on se viihdelaite nykyään aina mukana.