Aktiiviset lomat kasvattavat suosiotaan pandemian jälkeen

Lomamatkan yhdistäminen liikunnallisiin harrastuksiin houkuttaa yhä useampia suomalaisia. Matkanjärjestäjä Tjäreborgin teettämän pohjoismaisen kyselyn mukaan jopa 23 % suomalaisista vastaajista harkitsee liikunnallista lomamatkaa. Erityisen kiinnostavina pidetään vaellusta, pyöräilyä sekä ryhmäliikuntatunteja. Myös padelin suosio kasvaa vauhdilla. Tjäreborg panostaa liikuntatarjonnan kehittämiseen 26 hotellissa ja tarjoaa myös liikkumiseen keskittyviä ohjelmallisia lomia.

– Näkisin että meillä on menossa varsinainen aktiivilomabuumi, sanoo Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen.

– Yhä useammat etsivät lomavaihtoehtoa, jossa yhdistyvät elämykset, rentoutuminen ja fyysinen aktiivisuus. Meidän tavoitteenamme on tarjota siihen helppoja ja vaivattomia ratkaisuja. Liikuntaa harrastetaan lomailun ohessa eikä toisin päin. Hyvinvointi ja tietty leppoisuus on keskeistä.

Tjäreborgin teettämästä pohjoismaisesta kyselystä käy ilmi, että jopa 23 % suomalaisista vastaajista on kiinnostunut liikunnallisesta lomamatkasta. Kaikkein eniten kiinnostaa liikkuminen luonnossa vaelluspoluilla. Vaellus puhuttelee eniten myös naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa, kun taas tanskalaisia kiinnostavat eniten ryhmäliikuntatunnit.

– Luonnossa liikkuminen on noussut huippusuosioon kotimaassakin, joten sen suosio ei oikeastaan yllätä. Monia kiinnostavat myös liikuntamuodot, joihin voi osallistua melko spontaanisti, kuten ryhmäliikuntatunnit, kuntosali, juoksu ja jooga. Eniten suosiotaan kasvattanut laji meillä on kuitenkin pyöräily, johon liittyvien lomien haut ovat kasvaneet jopa 38 %, kertoo Virtanen.

Tjäreborg tarjoaa myös erityisesti aktiiviseen liikkumiseen ja treeniin keskittyviä ohjelmallisia lomia, jotka ovat ammattilaisten ohjaamia. Näistä aktiivilomaviikoista kysytyimpiä ovat erilaiset yhdistelmämatkat, joissa eri lajeihin yhdistyy kehonhuolto, esimerkiksi vaellus + jooga tai pyöräily + jooga.

Lomakohteissa tehdään aktiivista kehitystyötä, jotta lomailijoille voidaan tarjota toivottuja liikuntamuotoja. Esimerkiksi monissa hotelleissa muutetaan tenniskenttiä padelkentiksi, ja sähköpyörät lisääntyvät hotellien ja pyörävuokraamoiden valikoimissa. Tjäreborgin lomakohteissa tarjotaan jatkossa myös entistä enemmän eritasoisia ja -pituisia vaellusreittejä.

Croatia.

Kyselytutkimus liikunnasta ja urheilusta lomamatkoilla toteutettiin vuoden 2021 lopulla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Vastaajia oli n. 6000. Kyselyn toteutti mediatoimisto Dentsu.

Vastaa