100 syytä matkailla Suomessa – vinkkejä kotimaanmatkailuun

Kuva Jaakko Kivelä/ Visit Finland

Unelmien loma ei vaadi kymmenien tuntien lentomatkaa kaukomaille. Kotimaa tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia aina Hangosta Nuorgamiin ja vaihtoehtoja löytyy jokaiselle kukkarolle.

Kotimaa on turvallinen ja uniikki matkakohde monipuolisen kulttuuritarjontansa ja upean luontonsa ansiosta. Maisemat vaihtuvat saariston kallioista lapin tuntureihin ja seesteisistä järvimaisemista jylhiin kansallispuistoihin. Kotimaan lomalla luontoelämykset yhdistyvät vaivattomasti kaupunkilomaan: saman loman aikana voi yöpyä hotellissa ja nauttia kaupungin kulttuuritarjonnasta ja ravintoloista, mutta myös pakata rinkan ja lähteä luontopolkujen valloitukseen.

Koska Suomi on vaihtoehtoja pullollaan, voi omia kiinnostuksen kohteita vastaavien matkakohteiden etsiminen aiheuttaa matkailijalle harmaita hiuksia. Miksi kukaan ei siis ole ottanut hoitaakseen kotimaan matkailukohteiden markkinointia keskitetysti?

Tähän kysymykseen heräsi Suoma ry, Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys, kun yhdistyksessä pohdittiin, miten 100-vuotissyntymäpäiviään viettävää Suomineitoa voitaisiin muistaa vuonna 2017. ”Pohdinnan tuloksena syntyi ajatus kampanjasta, jossa nostetaan esille 100 syytä matkailla Suomessa. Rakensimme 100 syytä -verkkosivuston, jonne kokosimme yhteen kiinnostavia kohteita ympäri Suomen. Alusta asti tavoitteenamme on ollut kotimaanmatkailun ilmiöttäminen ja uuden, hieman nuoremman matkailusukupolven puhutteleminen”, kertoo Suoma ry:n hallituksen puheenjohtaja Anne-Marget Hellén.

Voisi sanoa, että tavoitteessa on onnistuttu, sillä Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan halukkuus matkailla kotimaassa korostuu erityisesti 18–34-vuotiaiden keskuudessa ja heistä 74 % aikoo matkailla Suomessa tulevana kesänä. ”Kuulin, että nuoret ovat viime aikoina vuokranneet asuntoautoja, mikä on uusi trendi. On hienoa, että nuoret lähtevät tutkimaan, mitä kaikkea Suomella on tarjota”, iloitsee Hellén.

Unelmien kotimaanmatkan suunnittelu alkaa verkossa

100 syytä -sivusto kokoaa alleen 100 kohdekorttia, eli syytä, miksi kannattaa hypätä Suomi-seikkailuun. Visit-organisaatiot ovat valinneet sivustolle oman alueensa kiinnostavimmat kohteet, sillä tietäväthän he seutunsa parhaat palat ja piilotetut helmet. Lisäksi sivustolla tarjotaan ideoita muun muassa kulttuurinnälkäisille, kulinaristeille, luonnossa liikkujille ja lapsiperheille. Jos omat ideat ovat vähissä, löytyy sivustolta myös valmiita reittiehdotuksia: lähtisitkö mieluiten länsirannikon puutalokierroksellefillarikierrokselle saareen vai instagrammaajan unelmareitille? Tänä vuonna palvelussa esitellään uutuuskohteina pyhiinvaellus Turun saaristossa ja norppasafari Saimaalla, Hellén vinkkaa.

Reissaatko kevyellä matkabudjetilla vai satsaatko Suomi-luksukseen?

Kotimaanmatkat taipuvat monelle kukkarolle. Luonnossa liikkuminen on lähes ilmaista ja patikoida voi ympäri Suomen. Etelä-Suomesta löytyy Salpausselän historialliset harjumaisemat ja idyllisistä ruukkikylistään tunnettu Teijon kansallispuisto, kun taas Keski-Suomen kestosuosikki on kansallismaisemien Koli. Luonnossa mieli irtautuu arjesta ja loma voi löytyä yllättävän läheltä. 100 syytä -sivustolla esitellään kaksi valmista reittiä pienemmälle budjetille, jotka yhdistävät patikoinnin ja matkan varrelle sattuvat kiinnostavat museot.

Luksusta kaipaava puolestaan suuntaa lasi-igluihin joko Lapin yöttömän yöhön tai Unescon maailmanperintömaisemiin Vaasaan. ”Nyt kun ulkomaalaiset turistit eivät ole käyttämässä matkailupalveluitamme, kannattaa meidän itse hyödyntää tilaisuus ja tutustua näihin uniikkeihin majoituspalveluihin, sillä normaalitilanteessa ne ovat usein täyteen varattuja”, pohtii Hellén.

Vaikka luksuksesta puhuttaessa ajatukset kääntyvät usein ensimmäisenä hulppeaan miljööseen, tuovat pienet elementit ja yksityiskohdat, kuten hyvä ruoka, lomaan suurta luksusta. Suomessa herkuttelijoita suorastaan hemmotellaan, ja voisi sanoa, että kulinaristeille kotimaa onkin oikea luksuskohde.

Loppupeleissä useimmalle meistä suurinta luksusta on kuitenkin yhdessäolo läheisten kanssa. Sen ympärille rakennettu loma voi olla lyhyt tai pitkä, lähellä tai kaukana – ja se on varmasti onnistunut. Viikonloppureissu naapurikunnan luontokohteeseen voi olla ihan yhtä suurta luksusta, kuin kaukomatka valtameren toiselle puolelle.

Suomen lyhyt kesälomasesonki lyhenee tänä vuonna entisestään, kun ulkomaalaiset eivät pääse palvelujemme pariin. Hellén toivookin, että suomalaiset innostuisivat tekemään lyhyitä lähimatkoja vielä koulujen kesälomien päättymisen jälkeenkin, näin pidentäen lomasesonkia. Näitä pieniä arjen irtiottoja arvostaa myös Hellén. ”Mielestäni etäisyys arjesta on tärkeämpää, kuin matkaan käytetyt kilometrit.”

Yksi kommentti artikkeliin ”100 syytä matkailla Suomessa – vinkkejä kotimaanmatkailuun”

Vastaa