Korona luo matkailubisnekseen uutta – Lapin ykköskohteet loivat yhdessä Lappi Road Tripin

Korona laittaa Suomen matkailubisnestä uusiksi. Myös Lapin keskeiset matkailualueet ovat yhdistäneet voimansa ja elämyksensä ideoimalla kotimaisia automatkailijoita houkuttelevan uutuustuotteen, Lappi Road Tripin. Matka alkaa Rovaniemeltä, etenee Ylläksen ja Levin kautta kulkien Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin. 

Road trip on yksi klassisimmista ja suosituimmista matkailutavoista, jonka paras puoli on vapaus: voi itse päättää miten reissu etenee, mitä tekee tai on tekemättä matkan varrella. Lapin kiertomatka vie matkailijan tutustumisretkelle pohjoisen luontoon, kulttuuriin sekä kansainvälisesti arvostettuihin majoituksiin ja ravintoihin. 

”Nyt on paras aika toteuttaa ehkä jo pitkään mielessä ollut Lapin reissu. Monelle suomalaisellekin tämä voi olla once in the lifetime -mahdollisuus, sillä kesäisin ulkomaan matkailua suosineetkin jäävät lomailemaan Suomeen. Nyt on aika ihastua kotimaan upeaan matkailutarjontaan”, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen


NÄIN SE ETENEE: LAPPI ROAD TRIP
Lapin parhaita paloja 

Lappi Road Trip on hyvä aloittaa Rovaniemeltä.  Rovaniemi voi toimia myös tukikohtana, kun matkaa ylemmäs Lappiin tai tutustuu Rovaniemen päiväretkikohteisiin: Ranuan eläinpuistoon, Auttikönkääseen ja Korouomaan. www.visitrovaniemi.fi

ROVANIEMI
MUST SEE

Joulupukin Pajakylä – Joulupukin voi tavata kesälläkin Joulupukin Kammarissa. Samalla kertaa voi ylittää myös napapiirin.

Koe kulttuurielämyksiä – Kulttuuripassilla pääset tutustumaan kolmeen Rovaniemen keskeisimpään kulttuurikohteiseen: museo ja tiedekeskus Arktikumiin, Kulttuuritalo Korundiin ja Tiedekeskus Pilkkeeseen

MUST DO

Vieraile poro- ja huskytilalla – Arctic Circle Husky Parkilla tai Shaman Huskiesilla pääset seuraamaan huskyjen vallatonta menoa. Reindeer Journey ja Santa Claus Reindeer taas tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa porotilan arkeen. Tallitontun kotieläinpihassa voit ihmetellä mm. alpakoita. 

Lähde risteilylle, seilaa saunalautalla tai suppaile joella – Ihaile Rovaniemeä ihan toisenlaisesta vinkkelistä: Kemijoen Helmi järjestää risteilyjä joella, M/S Erkin Arkki tarjoaa joella tervantuoksuiset löylyt ja Arctic Joy vuokraa sup-lautoja sekä järjestää ohjattuja retkiä.

Vietä päivä aktiivinen päivä Ounasvaaralla  –  Nauti Ounasvaaran luontopoluista kävellen tai pyöräillen, Käy Lapin Urheiluopisto Santasportissa keilaamassa tai uimassa, golfaa Santa Claus Golf clubilla ja testaa rohkeutta Seikkailupuisto Huimassa.

Nauti luonnosta koko perheen kera – Napapiirin retkeilyalue, Ounasvaaran luontopolku, Koivusaaren luontopolku ja Auttiköngäs ovat mukavia luontokohteita koko perheelle

Testaa Rovaniemen erikoisia aktiviteetteja yötä päivää esim. kelluntasafarilla: ihastele maagista keskiyön aurinkoa erämaajärvessä loikoillen. Kelluessa sinulla on ylläsi omat vaatteet, joiden päälle saat puettavaksi vettä ja kylmää eristävän kelluntapuvun.

MUST EAT

Cafe & Bar 21 – Ravintolan suosituimmat tuotteet ovat suolaiset ja makeat vohvelit. Iltaisin kannattaa maistaa myös heidän cocktailejaan

Nabo – uusi kasvispainotteinen ravintola, jonka raaka-aineet seuraavat sesonkeja

Roka Kitchen & Wine Bar – Roka Kitchen & Wine Barin makumaailmassa on rento pohjoissuomalainen ote, johon lisämaustetta haetaan eurooppalaisista keittiöistä

Valdemari – Kesäisin ravintolan antimista ja upeista jokinäkymistä voi nauttia Ounasjoen ainoalla rantaterassilla

Cafe Rovaniemi – Täysin gluteeniton lounaskahvila Rovaniemen keskustassa

Kesärafla Sauna Kemijoen rannalla – Aidosti hiiligrillissä grillatun ruoan makua ja tuoksua. Terassilta voi piipahtaa puulämmitteisessä, yleisessä saunassa, joka on lämpimänä päivittäin. 

MUST SLEEP

Kokeile erikoismajoituksia: Santas Hotelsin lasi-iglut ja Vaattungin Kämppäkartanon Panorama Huts. 

Mökkeile Ounasvaaralla, aivan keskustan tuntumassa: Ounasvaaran Lakituvat ja Lapland Hotels Ounasvaara Chalets

Luksusta arkeen hotellissa: Arctic Light Hotel ja Haawe Boutique Apart Hotel

Rentoa majoitusta: Hostel Cafe Koti & LAURI

Joulun tuntua: Santa Claus Holiday Village ja Original Sokos Hotel Vaakunan jouluiset teemahuoneet

LEVI

Maaliskuun puolen välin jälkeen Levitunturi hiljentyi kokonaan, kun lähes kaikki majoituspalvelut sekä muut palvelut aktivite etteineen suljettiin koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Paikalliset yrittäjät ovat tehneet paljon työtä sen eteen, että tunturi on voitu avata turvallisesti sekä noudattaen hallituksen antamia määräyksiä. 

 Nyt lomalaisille on tarjolla juuri suomalaisille suunnattuja, uudenlaisia ohjelmapalveluita. 

 – Mökkeily ja kotimaan kesämatkailu ovat tämän kesän trendi. Tämä näkyy myös meillä varaustilanteessa, kertoo Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari

Leviltä löytyy kesällä paljon kivaa tekemistä koko perheelle. Levi tarjoaa monipuolisen valikoiman eri majoitusvaihtoehtoja hotelleista lomahuoneistoihin. Lomailija voi valita itselleen sopivan majapaikan ihan kylän keskeltä tai hieman kauempaa halutessaan olla täysin omassa rauhassa.

Seikkailupuisto ja Activity Parkin alueen kesäpalvelut sekä Levi Bike Park avautuvat 3.7. Pyöräilyn osalta Levi Bike Parkiin rakentuu tänä kesänä uusi Village Trail, jonka tavoitteena on olla Suomen pisin hissillä lähestyttävä pyöräreitti.

Kesällä Immeljärven rantaan avataan myös Saunabaari sekä kauan odotettu uimaranta. 

Levin alueen aukioloajat sekä palvelutarjonta löytyvät Levin nettisivuilta www.levi.fi

LEVIN VINKIT

 • Monipuolinen majoituskattaus
 • Golf
 • Tonttula
 • Bike Park ja pyöräily yleensä
 • Seikkailupuisto
 • Yli 50 erilaista elämyspalvelua kesän aikana
 • Opastetut reitit
 • Saunabaari ja uimaranta aivan kylän ytimessä

YLLÄS

Skandinavian parhaaksi outdoor-kohteeksi tänä vuonna valittu Ylläs on ulkoilijan unelmakohde. Viime vuosina Ylläksellä on panostettu erityisesti maastopyöräilyyn ja reittejä löytyy kaiken tasoisille pyöräilijöille. Patikointiin löytyy mahtavia päiväretkiä, joiden varrella on tunnelmallisia erämaakahviloita. www.yllas.fi  

”Ylläs on panostanut viime vuosina erityisesti kesämatkailuun ja viime vuonna meidät valittiin vuoden retkikohteeksi Suomessa ja tänä vuonna meidät valittiin pohjoismaiden parhaaksi outdoor-kohteeksi. Meille voit tulla ihan vain rauhoittumaan tunturimaisemiin tai nauttimaan upeista ulkoilumahdollisuuksista” Kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma

Ylläksen Aktiviteettivinkit:

 • Käy Suomen korkeimmalla Gondoli-ajelulla, joka vie sinut Yllästunturin huipulle 719 metriin
 • Käy päiväpatikoimassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja koe ainutlaatuiset erämaakahvilat ja niiden upea tunnelma
 • Vuokraa maastopyörä ja tutustu Ylläksen uskomattomaan reittivalikoimaan. Reittejä löytyy kaiken tasoisille pyöräilijöille

MAJOITUSVINKKI

Ylläksen Yöpuu

Idyllinen mökkimajoitus Äkäslompolon kylän ytimessä. Asiakkaat voivat myös varata kävelymatkan päässä sijaitsevan, mahtavat löylyt tarjoava perinteisen rantasaunan käyttöönsä.

RAVINTOLAVINKKI 

Ravintola Rouhe 

Rento illallispaikka hyvän ruoan ystäville. Perheystävällinen menu, josta löytyy upeita annoksia myös pikku herkkusuille. Klassikkoannos on jälkiruokalistalta löytyvä suussa sulava uunijäätelö.
 

INARI-SAARISELKÄ

Suomen pohjoisin roadtrip-reitti kulkee Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin. Roardtripille voi myös yhdistää Saariselän ja Urho Kekkosen kansallispuiston tai maamme suurimman kansallispuiston Lemmenjoella. https://www.inarisaariselka.fi/fi/suomen-pohjoisin-roadtrip/

”Koronan myötä myös matkailijat ovat tulleet lähemmäs luontoa ja Pohjois-Lapin laajat erämaa- ja kansallispuistoalueet, rikas saamelainen kulttuuri sekä monipuoliset luontoliikuntamahdollisuudet tarjoavat matkailijalle uusia kokemuksia Suomessa. Alueeltamme löytyy myös Vuoden 2020 Ravintolana palkittu Aanaar sekä kansainvälistä tunnustusta saanut Inarijärvi” kertoo Inari-Saariselkä Matkailun toimitusjohtaja Marja Kumpuniemi. 

Suomen pohjoisin roadtrip – must see

 • Inarijärvi – uutissivusto CNN julisti Inarijärven yhdeksi Euroopan kauneimmista paikoista: ”Ympärivuotinen paratiisi!”
 • Nuorgam – Suomen pohjoisin paikka kuuluisan Tenojoen varrella
 • Saariselkä &  Urho Kekkosen kansallispuisto – pyöräilyreittejä 230 km ja vielä enemmän retkeilyreittejä

Suomen pohjoisin roadtrip – must do

 • Pyöräile, retkeile tai melo Suomen kahdessa suurimmassa kansallipuistossa. Urho Kekkosen kansallispuistosta ja Lemmenjoen kansallispuistosta löytyy vaihtoehtoja päiväretkistä pidempiin seikkailuihin.
 • Tutustu saamelaiseen kuttuuriin. Inari-Saariselkä matkailualue sijaitsee alkuperäiskansan, saamelaisten kotiseutualueen sydämessä. Saamelaisuuteen voit tutustua paikallisten matkailuyritysten avulla ja Saamelaismuseo Siidassa Inarissa.

Suomen pohjoisin roadtrip – must eat 

 • Vuoden 2020 ravintolaksi valittu Aanaar toimii perinnehotelli Kultahovin yhteydessä Juutuanjoen äärellä Inarin kirkonkylässä. Ruokalistaa kuvaa yllätyksellinen inarinsaamelaisuudesta nouseva gastronomia.

Suomen pohjoisin roadtrip – must sleep paikka:

 • Inarijärven rannalla Lomakylä Inari tai Wilderness Hotel Inari
 • Nuorgamissa Lomakylä Nuorgam
 • Utsjoella Lomakylä Valle 

Rovaniemi on itsevarmasti tulevaisuuteen katsova ja voimakkaasti kehittyvä, rohkea ja luova arktinen pääkaupunki, pohjoisen taian ja arktisen osaamisen koti. Asukkailleen Rovaniemi on arktinen kotikaupunki, jossa pohjoinen luonto ja elämänrytmi kohtaavat urbaanin ympäristön ja kansainvälisen kuhinan.

Vastaa