Itä-Virumaan matkailun suurin kasvupotentiaali piilee suomalaisissa

Itä-Virumaan maakunta kasvatti ennen koronapandemian alkua idän suunnan osuutta suomalaisten Viron matkailusta, joka on perinteisesti kohdistunut Tallinnaan ja muihin ilmansuuntiin. Suomeen suuntautuvan Viron matkailumarkkinoinnin asiantuntijat järjestivät 13. toukokuuta Itä-Virumaan matkailuverkostolle kehitystyöpajan, jossa korostettiin Itä-Virumaan potentiaalia suomalaismatkailussa. Työpajassa tuotiin esiin vahvuuksia ja heikkouksia, joista maakunnan menestys riippuu Suomen markkinoilla.

Suomalaiset toistuvia matkailijoita

Viron elinkeinoelämän kehityssäätiön (EAS) matkailun edistämiskeskuksen yritysmarkkinoinnin päällikkö Malle Kolnes totesi, että Viroon saapuvat suomalaiset ovat luonteeltaan toistuvia matkailijoita. ”Useita kertoja saapuvalle tulee tarjota jotain uutta. Suomalainen on tottunut vierailemaan Tallinnassa, Pärnussa, Tartossa ja Saarenmaalla, mutta idän suunta on vielä löytämättä. Itä-Virumaa saattaisi houkuttaa eniten kulttuurista ja historiasta kiinnostuneita suomalaisia. Maakunnan nähtävyyksiä voisi yhdistää vierailuihin suomalaisille tutussa Lahemaan kansallispuistossa, Peipsijärven rannikon Sipulitiellä tai Tartossa. Matkalla halutaan myös syödä hyvin – ja Itä-Virumaalla on avattu paljon hyviä ruokapaikkoja.”

Itä-Viron vahvuudet ja haasteet

Itä-Virumaan vahvuuksista todettiin luonnon monimuotoisuus ja kontrastisuus: kaivosteollisuuden leimaamat maisemat sekä niiden rinnalla pitkät hiekkarannat auringonlaskuineen, törmärannikko ja Venäjän rajajoki. Haasteita ovat epätasainen palvelutaso ja kielitaito. Ulkomaisia matkailijoita tulisi pystyä palvelemaan vähintään englanniksi.

Toilan kylpylä suomalaisten lemmikki

Työpajaan oli erikseen koottu tietoja Itä-Virumaan kysynnästä ja potentiaalista Suomen markkinoilla. Näistä ilmeni muun muassa, että suomalaiset ovat viettäneet eniten öitä Toilan kylpylässä. Toinen suosittu kohde on Narva-Jõesuu, jossa toimii kolme kylpylää. Potentiaalia kuvaa erityisen paljonpuhuvasti vertailu Pärnuun, jolla on jopa 22 prosentin osuus Suomesta Viroon saapuneiden matkailijoiden majoitusvuorokausista – Itä-Virumaan jäädessä 1,5 prosenttiin. ”Itä-Virumaan suosion merkittävä kasvattaminen Suomessa, Viron matkailun tärkeimmillä ulkomaisilla markkinoilla, kuuluu Itä-Virumaan matkailuverkoston keskeisimpiin päämääriin”, totesi Itä-Virumaan matkailukoordinaattori Kadri Jalonen.

Miten eteenpäin?

Työpajaan osallistui myös Itä-Virumaan matkailuverkoston kumppanin, matkatoimisto Go Travelin Suomen-markkinoiden päällikkö Krista Astaševa, joka totesi Toilan kylpylän vuosia jatkuneen työn kantaneen hedelmää ja tuovan Itä-Virumaalle lähes puolet maakunnassa vierailevista suomalaisista. ”Tästä voi vetää johtopäätöksen, että suomalainen kyllä tulee, jos hänen kanssaan toimitaan järjestelmällisesti. Narvaan olisi hyvä saada lisäksi korkeatasoinen hotelli.”

Narvan matkailukoordinaattori Olga Smirnova totesi kaupungin ottavan palvelutason ja kielitaidon kehittämisen vakavasti sekä tekevän jatkuvasti töitä niiden eteen.

Yhteisesti kuitenkin todettiin, ettei työ Suomen markkinoilla ole helpommasta päästä. Julkisuudessa Itä-Virumaasta on esiintynyt kielteisiä uutisia, viimeksi korkeisiin koronalukuihin liittyen. ”Kuten Vironkin markkinoilla, meidän tulee hälventää kielteisiä käsityksiä. Toisaalta on paljon niitä, jotka ovat meillä vieraillessaan yllättyneet myönteisesti ja valmiit tulemaan takaisin. Tärkeintä on herättää kiinnostusta tähän jännittävään Viron alueeseen ja luoda ensimmäisiä vierailuja”, selitti Jalonen.

Kesän uutuudet

Maakunta kehittyy nopeasti. Tämän kesän tärkeimpiin uutisiin kuuluvat: Narvanjoen vesibussi, joka aloittaa liikenteen Narvan kaupungin ja Narva-Jõesuun välillä, Sillamäen merenrannan promenadi ja Peipsijärven Kauksissa avattava rantapaviljonki.

Työpaja järjestettiin EAS:n matkailun edistämiskeskuksen palkintona Itä-Virumaan matkailuverkostolle pandemiavuoden parhaasta markkinointiteosta, joka oli markkinointikampanja #koosidavirus.

Vastaa