Norwegianin voitto ennen veroja oli 1 248 miljoonaa Norjan kruunua vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä

Norwegian raportoi tänään vuoden 2022 toisen vuosineljänneksen ja ensimmäisen puolivuotiskauden tuloksensa. Sille ominaista oli lentomatkustamisen kysynnän kasvu, korkeampi polttoaineen hinta ja lentokonetilauksista saatu hyöty. Luvut osoittavat Norwegianin kyvyn kasvattaa kapasiteettia kiireiselle kesän matkustuskaudelle ja tarjota vankka toiminnallinen suorituskyky. Euroopan lentokenttien kapasiteettirajoitteiden ja lentokonemekaanikkojen lakon keskellä lähes kaikki aikataulun mukaiset lennot lennettiin.

Voitto ennen veroja (EBT) oli toisella vuosineljänneksellä 1 248 miljoonaa Norjan kruunua. Tähän vaikuttivat sekä lentokonetilausten ennakkomaksujen palauttaminen että korkea polttoaineen hinta tällä vuosineljänneksellä. Käteisvarat ja muut rahavarat pysyivät muuttumattomina edelliseltä vuosineljännekseltä ja ne olivat 7,5 miljardia Norjan kruunua. Vuosineljänneksen lopussa Norwegianin koko operatiivisessa laivastossa oli 65 lentokonetta.

Tämä vuosineljännes on osoittanut kykymme nostaa kapasiteettia nopeasti ja tehokkaasti vastaamaan lentomatkustamisen vahvaa kysyntää. Tuloksen ovat mahdollistaneet omistautuneet kollegamme, jotka laittavat asiakkaamme toimintamme keskiöön. Olen erityisen mielissäni siitä, että tarjoamme markkinoiden johtavaa säännöllisyyttä ajoissa samaan aikaan eurooppalaisten lentokenttien kapasiteettirajoitteiden ja Norjan mekaanikkojen lakon kanssa

Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen

Asiakkaat ovat ottaneet kesän liikenneohjelman vastaan hyvin kaikilla markkinoilla. Monet asiakkaat ovat kaivanneet matkustamista Norwegianin keskeisiin kohteisiin, mikä on luonut vahvaa patoutunutta kysyntää kasvavan liikennemäärän ja varausten kanssa koko vuosineljänneksen ja kiireisen kesäkauden ajaksi. Tuotanto (ASK) oli lähes kaksinkertainen verrattuna edeltävään vuosineljännekseen samalla kun matkustajamäärä kasvoi 124 prosenttia. Käyttöaste parani vuosineljänneksen aikana 85 prosenttiin kesäkuussa ja nousi edelleen heinäkuussa.

Tällä vuosineljänneksellä Norwegian ilmoitti merkittävästä 50 Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen hankinnasta, jonka mukaan koneet toimitetaan vuosina 2025–2028. Toimitusaikataulu vastaa tarkasti nykyisten lentokoneiden vuokrasopimusten päättymisiä, mikä merkitsee nykyisen laivaston vähäistä nettokasvua. Sopimus pitää sisällään myös option 30 lisäkoneesta. Kesäkuun 22. päivä solmitun sopimuksen jälkeen Norwegian otti takaisin käyttöön tällä vuosineljänneksellä 2 099 miljoonan Norjan kruunun aiemmin vähennetyt ennakkomaksut (pre-delivery payments, PDP).

Lentokonekauppa Boeingin kanssa on keskeinen Norwegianin seuraavalle vaiheelle. Se mahdollistaa, että voimme palvella asiakkaitamme nykyaikaisilla ja polttoainetehokkailla lentokoneilla, mikä alentaa huomattavasti hiilijalanjälkeämme. Lisäksi se antaa meille mahdollisuuden omistaa suurimman osan laivastostamme, mikä mahdollistaa jalansijamme vakiinnuttamisen Pohjoismaissa,

Kesäkuussa lentokonemekaanikot menivät lakkoon, kun Norjan ilmailuteollisuuden liitto (NHO Luftfart) ja Norwegianin lentomekaanikkojen järjestö (NFO) epäonnistuivat sopimuksen aikaansaamisessa. Norwegianin organisaation vahva omistautuminen ja ponnistelut varmistivat, että häiriöt ja peruutukset pidettiin minimissään. Lakko päättyi 10 päivän jälkeen 28. kesäkuuta pakotetun välimiesmenettelyn avulla.

Vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä Norwegianilla oli 5,0 miljoonaa matkustajaa, kun se samana ajanjaksona viime vuonna oli 0,4 miljoonaa matkustajaa ja edellisellä vuosineljänneksellä 2,2 miljoonaa matkustajaa. Tuotanto (ASK) oli 7,6 miljardia samalla kun myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli 6,2 miljardia. Käyttöaste nousi 81,2 prosenttiin viime vuoden vastaavan ajanjakson 57,4 prosentista ja edellisen vuosineljänneksen 76,9 prosentista.

Täsmällisyyteen vaikutti merkittävästi eurooppalaisten lentoasemien kapasiteettirajoitteet tällä vuosineljänneksellä. Aikataulussa lähteneiden lentojen osuus oli 78,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavan ajanjakson 95,4 prosenttiin ja edellisen vuosineljänneksen 88,1 prosenttiin. Säännöllisyys eli lennettyjen lentojen osuus oli kuitenkin 99,4 prosenttia.

Luvassa vahva syksy ja talvi

Tulevaisuutta ajatellen Norwegianilla on hyvät edellytykset vahvistaa asemaansa Pohjoismaiden johtavana lentoyhtiönä. Asiakkaamme arvostavat suuresti Norwegianin tarjontaa, kuten houkuttelevaa reittiverkostoa, palkittua Norwegian Reward -kanta-asiakasohjelmaa ja markkinoiden johtavaa operatiivista suorituskykyä. Widerøen ja Norse Atlantic Airwaysin kanssa heinäkuussa solmitut sopimukset lisäävät entisestään tarjontamme houkuttelevuutta

Tämänhetkiset varaustrendit ovat rohkaisevia, kun monet asiakkaat varaavat syyslomiaan. Tulevana talvena Norwegian hyödyntää power-by-the-hour-sopimusten mahdollistavaa laivastonsa joustavuutta optimoimaan kysynnän vaihteluita. Kuluvana vuonna Norwegian kasvattaa laivastonsa 70 lentokoneeseen. Kesäksi 2023 tulee 15 lentokonetta lisää, jolloin laivaston kokonaismäärä nousee 85 lentokoneeseen.

Kahvia vai teetä?

Kumpaa sinä juot – kahvia vai teetä? Vai puuttuuko sinulta molemmat arjestasi? Ja vielä, jos olet kahvinjuoja, niin teetkö itse kahvin alusta loppuun pidemmän kaavan kautta, vai käytätkö suomalaisille tutuinta kahvinvalmistustapaa eli suodatinkahvia, vai oletko peräti pikakahvin ystävä? Pikakahvi on kahvi, joka on ollut markkinoilla muutaman vuosikymmenen, ja nykyiset kahvikapselit ovat yksi sen ilmentymä. Kapselikahvit ovat myös markkinoille tullessaan tuoneet tarjolle entistä enemmän kahvilaatuja, ja samalla kahvimakuja yhdistelemällä kahviin mm. suklaata ja erilaisia aromeja.

Sijoittaminen säästämisen keinona

Sijoittaminen voi tuottaa huomattavasti paremman tuoton kuin perinteinen säästäminen. Tämä pätee varsinkin nykyaikana pankkien suljettua peruskäyttötilien korot – nykyään ei siis pankit enää maksa pankkitilillä makaaville rahoille korkoa, mikä tarkoittaa, että mikäli sinulla makaa rahaa pankkitililläsi, ei se ole millään tavalla inflaatiosuojattua. Sen sijaan, jos sijoittaisit varasi aktiivisesti, vaikka osakkeisiin, asuntoihin taikka rahastoihin, olisi niillä suuremmat mahdollisuudet suojata varallisuutesi kasvu myös tulevaisuudessa – luonnollisestikin sijoittamisessa on myös se toinen puoli, eli riskisijoittamisessa voi käydy, kuten monilla kävi kevään ja kesän 2022 aikana Bitcoin romahduksessa – jos ostit 50k hintaan, todennäköisesti jouduit myymään reilulla 20k hinnalla…. Osakesijoitus sen sijaan tuottaa hyvällä valinnalla sekä vuosittaisen arvonnousun, että mahdolliset yrityksen tulokseen liittyvät osingot – eli, miten sinä olet asennoitunut omaan tulevaisuuden säästämiseesi, tai sijoittamiseesi.

2 kommenttia artikkeliin ”Norwegianin voitto ennen veroja oli 1 248 miljoonaa Norjan kruunua vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä”

Vastaa