Vinkkejä lentokentälle

Oli kyseessä sitten lomamatka tai reittilento, ensimmäinen kerta lentokoneessa jännittää aina. Tärkeintä on muistaa ottaa mukaan matkustusasiakirjat sekä olla ajoissa lentokentällä. Kotimaan lennoilla riittää, kun lentoasemalle saapuu 30-45 minuuttia ennen lennon lähtöä. Ulkomaan lennoilla puolestaan kannattaa lentoasemalle tulla ajoissa, noin kahta tuntia ennen lennon lähtöä. Kannattaa myös selvittää etukäteen, onko lennon ajankohta jostain syystä poikkeuksellisen ruuhkainen, ja silloin varata lisää aikaa, ettei jumitu turvatarkastukseen liian pitkäksi aikaa myöhästyen lennolta. Ruuhkaisimmat tunnit ovat aamulla ja iltapäivällä, iltalennoilla puolestaan on usein rauhallisempaa. Matkatoimistoilla ja lentoyhtiöillä on tarkkoja ohjeita, joihin kannattaa tutustua.

Lentolippu

Lentolippu on usein sähköisessä muodossa e-lippuna, jolloin se näytetään tarvittaessa puhelimen näytöltä. Kannattaa siis varmistaa, että puhelimessa on riittävästi latausta. Lipun tärkein tieto on varauskoodi, jota tarvitaan lähtöselvityksessä. Kaiken varalta voi myös tulostaa lipun paperisena mukaan. Henkilöllisyyden voi todistaa joko passilla tai virallisella henkilökortilla.

Lähtöselvitys

Lähtöterminaalin numero selviää joko lentolipusta tai varausvahvistuksesta. Joillakin lentoasemilla on useita terminaaleja, joten kannattaa varmistaa etukäteen, minne on suuntaamassa. Aulassa on aina valotauluja, joilta näkee lennon kohteen sekä numeron perusteella ne lähtöselvitystiskit, joilla lähtöselvitys tehdään. Lähtöselvityksen voi tehdä joko tiskillä tai automaatissa. Lähtöselvitystiskillä on henkilö, joka tarkistaa matkustusasiakirjat ja samalla jätetään laukut ruumaan vietäväksi. Käsimatkatavaroista huolehditaan itse koko matkan ajan. Lähtöselvityksessä selviää myös oma istumapaikka lentokoneessa. Lähtöselvityksen voi tehdä myös etukäteen verkossa. Tällöin ruumaan menevät matkatavarat käydään jättämässä baggage drop- tiskille. Matkatavaroiden suhteen kannattaa noudattaa painorajoituksia.

Turvatarkastus

Lähtöaulasta siirrytään seuraavaksi turvatarkastukseen. Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat läpivalaistaan ja kuljetaan metallinpaljastimen läpi. Turvatarkastuksen ohjeistukseen kannattaa perehtyä etukäteen. Esimerkiksi nesteille on rajoituksia, joiden ylittäviä määriä ei saa viedä turvatarkastuksesta läpi. Turvatarkastuksen jälkeen jääkin mukavasti aikaa käydä vaikkapa shoppailemassa lentokentällä. Oikean portin sijainti kannattaa pitää mielessä, sekä aika milloin sinne pitää mennä.

Lähtöportin voi tarkistaa joko lentolipusta tai valotauluilta. Valotauluilta näkee myös ajan, jolloin portille on syytä siirtyä. Lähtöportilla matkalippu ja henkilöllisyys tarkastetaan vielä kerran ja sen jälkeen pääseekin jo siirtymään lentokoneeseen omalle paikalle, ja matka voi alkaa.

Vastaa