Vinkkejä risteilyn varaamiseen

Matkatoimistosta saa helposti varattua risteilyn pakettimatkana. Tällöin matkan hintaan sisältyy kuljetus joko linja-autoasemalta tai sopivalta välipysäkiltä satamaan asti. Satamiin pääsee helposti omatoimisesti julkisilla kulkuvälineilläkin. Etukäteen päätettäviä asioita ovat matkan ajankohta, henkilömäärä ja matkan tyyppi. Ajoneuvon tai pyörän voi mainiosti ottaa mukaan, kunhan vaan muistaa mainita siitä matkaa varatessaan. Hyttiluokkia löytyy jokaisesta hintaluokasta ikkunattomista edullisista Economy-luokista aika luksusluokan sviitteihin. Eri hyttiluokkien sijainti laivalla kannattaa selvittää etukäteen, jos haluaa hytin jostakin tietystä kerroksesta. Hyttien kuvia kuvauksineen löytyy laivayhtiöiden nettisivuilta. Ikkunalliset hytit ovat hieman ikkunattomia kalliimpia, mutta niissä on etuna se, että maisemia voi katsella milloin haluaa. Hytin sijainnista voi esittää toiveita, jos haluaa hytin vaikkapa läheltä hissiä tai laivan keulasta. S-etukortilla ja erilaisilla jäsenkorteilla saa usein etuhintaisia risteilyjä, joten voimassa olevat alennukset kannattaa tarkastaa jo ennen matkan varaamista.

Allergian takia risteilyjä ei tarvitse jättää väliin, vaan tällöin voi varata allergiahytin, joissa materiaalit on valittu vähemmän allergisoiviksi. Lemmikin voi ottaa useimmiten matkalle mukaan, mutta ehdot kannattaa selvittää viimeistään matkaa varatessa. Usein risteilykalenteriin on merkitty, mikäli laivalla on erikoista ohjelmaa. Hyttiin voi myös tilata monenlaisia herkkuja etukäteen. Mikäpä olisikaan ihanampi tapa aloittaa risteily, kun suklaakuorrutteiset mansikat tai kuohuviini.

Mikäli ei ole aikaisemmin risteillyt, voi aloittaa pehmeästi vaikkapa piknik-päiväristeilyillä. Turusta lähtevät vuorokauden kestävät Tukholman risteilyt kulkevat lähes koko matkan saaristossa neljän tunnin ylitystä lukuun ottamatta, joten ne sopivat tasaisesta pitkästä merimatkasta ja saariston kauneudesta nauttiville. Tallinnasta voi piipahtaa vaikkapa päiväksi shoppailemaan edullisia ostoksia.

Ateriat voi varata etukäteen ja varauksen yhteydessä ne saa muutaman euron edullisemmin. Osalle matkustajista laivan Buffet on pakollinen ja odotettu elämys. Menuun voi halutessaan tutustua etukäteen. Erilaiset ruoka-allergiat ja ruokavaliot on huomioitu hyvin. Lapsille löytyy monipuolista tekemistä ja järjestettyä ohjelmaa. Risteilyohjelmasta näkee kätevästi, milloin missäkin tapahtuu. Karkkibingo jaksaa houkutella lapsia vuodesta toiseen ja laivayhtiön maskotit toivottavat pienet risteilijät tervetulleiksi jo alkumatkasta. Laivoilta löytyy myös kosmetologi- ja kampaamopalveluita, joita voi halutessaan varata etukäteen.

Suunnitelmien muuttuessa matkan voi vielä maksamisen jälkeenkin perua tai siirtää, mutta perumisehdot kannattaa tarkistaa. Henkilöllisyys tarkastetaan usein ennen laivaan siirtymistä, joten kuvallinen henkilökortti tai voimassa oleva passi täytyy olla matkalla mukana.

Vastaa