Pinnalla Virossa juuri nyt: Noblessnerin alue, pienpanimokierrokset ja syksyn ruokafestivaalit

Viro on myös syksyllä mainio matkakohde, jossa ehtii nähdä paljon muutamassa päivässä. Tallinnan uutuuksista kannattaa pitää silmällä Noblessnerin aluetta, ja pääkaupungin ulkopuolella vierailla toinen toistaan ihastuttavimmilla siideri- ja oluttiloilla sekä Taageperan jugendlinnassa. Myös syksyn ruokafestivaaleille ehtii vielä hyvin.

Noblessner on uusi Telliskivi

Pohjois-Tallinnassa, 15 minuutin kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista sijaitseva Noblessnerin vanha sukellusvenetehdas on kaupungin nopeimmin kehittyvää aluetta. Sieltä, Kalamajan takaa, löytyvät myös tämän hetken kiinnostavimmat ravintolat. 180° on fine dining -ravintola, jonka White Guide Nordic valitsi aiemmin tänä vuonna virolaisravintoloiden kolmen kärkeen. Paikkaa luotsaa Michelin-tähdelläkin palkittu keittiömestari Matthias Diether.

Põhjala Tap Room puolestaan on paikka oluen ystäville. Se on listattu maailman sadan parhaan panimon joukkoon, ja paikan päällä onkin tarjolla laaja 24 erinomaisen hanaoluen valikoima. Juomavalikoiman seuraksi panimoravintolan väki tarjoilee modernilla otteella valmistettua pubiruokaa.

Kiinnostavien ruokakohteiden lisäksi Noblessner hurmaa värikkäällä, vanhaa ja uutta rouheasti yhdistelevällä arkkitehtuurillaan. Autottomat kujat ja aukiot kutsuvat viihtymään, ja ruokailun lomassa voi vierailla moderneissa sisustusliikkeissä ja taidenäyttelyissä. Ovensa Noblesseerissa onkin syyskuussa avannut esimerkiksi kansainvälinen taidekeskus Kai

”Noblessnerin alueesta povataan yleisesti ensi kesän hittiä, joten trendinenät ottavat alueen suunnakseen jo nyt. Suosittelen varaamaan vierailuun tarpeeksi aikaa – Noblessnerissä riittää tehtävää ja nähtävää helposti koko viikonlopuksi viimeistään lokakuun lopulla, kun 1800- ja 1900-lukujen taitteen aikakauden keksintöjä esimerkiksi VR-tekniikan avulla esittelevä Keksintötehdas PROTO avautuu Kain vierellä”, sanoo Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi.

Syysmatkalle maan parhaiden pienpanimotilojen luokse ja jugendlinnaan

Virosta löytyy useita ihastuttavia pienpanimotiloja, jotka tekevät paikallisista raaka-aineista esimerkiksi siidereitä ja olutta. Niiden ovet ovat auki vierailijoille myös syksyllä, jolloin satokausi on parhaimmillaan.

”Perinteisiin käsityömenetelmiin yhä luottaviin pientiloihin tutustuminen kannustaa paikallista yrittäjyyttä, ja on vastuuntuntoisesti toteutettuna myös mukana tapa nähdä ja kokea virolaista maaseutuelämää. Tärkeä on muistaa tilalta toiselle liikuttaessa se, että Viron maanteillä on käytössä nollatoleranssi rattijuopumusten suhteen. Vaikkapa Pärnusta käsin on kuitenkin helppoa vierailla muutamalla tilalla. Jos kiireettömiä matkapäiviä on hyödynnettävissä useampia, näyttäytyy maa myös täysin uudessa valossa, kun auton keulan kääntää kohti Etelä-Viroa ja sen kumpuilevia maastoja”, Raussi kertoo.

Pärnu onkin kokonaisvaltainen hyvän olon kohde myös syksyisin. Wellness-kylpylöiden ja huippuravintoloiden, kuten Baltian 12. parhaimmaksi valitun Rannahotellin ravintolansekä paikallisia makuja ehkä yllättävienkin lisukkeiden kera tarjoilevan Villa Wessetin lisäksi lähietäisyydeltä löytyvät Jaanihanson ja Torin siideritilat. Jaanihansossa siiderin perustana toimivaa omenamehua ei keitetä eikä suodateta – siideri kypsyy ja kirkastuu pulloissa samalla menetelmällä kuin laadukkaat samppanjatkin. Torin luomutila puolestaan on saanut EHE-ekomatkailusertifikaatin, ja sen erikoisuutena on ennakkotilauksesta toteutettava vieraiden osallistuminen siiderin tekoprosessiin. 

Itäisemmällä puolella Etelä-Viroa eli Tartosta etelään Otepään lähistöllä sijaitsee Siidrikoda, jonka siidereiden, kuohuviinien ja kuplivien omenamehujen valmistukseen vierailijat pääsevät tutustumaan. Otepään ja Pärnun puolivälistä löytyy vielä Mulgi Pruulikoda, jonka erikoisuuksia ovat oman metsän vadelmilla maustettu olut sekä lämpimänä nautittava hunajaolut. Yöpyä tällaisella makumatkalla voi esimerkiksi Taageperan jugendlinnassa ja sen funkis-tyyliseen puutarharakennukseen restauroidussa hotellissa, jonka ravintola hyödyntää merkittävissä määrin lähiseudun ruoka-aineksia ja kylpyläosasto tarjoilee rentouttavia löylyjä sekä hyvinvointihoitoja.

Syksyn ravintolafestivaalit ilahduttavat monipuolisuudellaan  

Virossa on syksylläkin monipuolisesti ruokafestivaaleja, ja niihin on helppo osallistua niin ruokahifistelijän kuin ensikertalaisenkin.

Söö, Tallinn! (4.–17.10.) on Tallinnan nyt toista kertaa valloittava Suomen suurin ravintolatapahtuma. Kahden viikon ajan tapahtumaan osallistuvat ravintolat tarjoavat kampanja-annoksensa kiinteään 10 euron hintaan, joten ne sopivat lähes kaikkien kukkaroille ja tarjoavat matalan kynnyksen testata uusia ravintoloita.

Pärnun kahvilaviikko (5.–13.10.) kutsuu nauttimaan salaatista, jälkiruoasta ja kahvi- tai teekupillisesta koostuvista aterioista erikoishintaan. Pärnun kaupungin ja sitä ympäröivän Pärnumaan kahvilat esittelevät parasta osaamistaan, ja perjantaina 11.10. seudulle avautuu lukuisa joukko yhden illan popup-kahviloita.

DinnerDays Tallinn (11.–19.10.) on Tallinnan arvostettuihin ravintoloihin keskittyvä tapahtuma. Parikymmentä kärkitason keittiömestaria on luonut kampanjaviikon ajaksi ravintoloihinsa vähintään kolmen ruokalajin erikoislistan, jonka hinta on paikasta riippumatta aina sama, 28 euroa.

Toidunautleja Restoranide Nädal (18.–27.10.) on nimensä mukaisesti hyvän ruoan nauttijan ravintolaviikko, johon osallistuu ravintoloita eri puolilta Viroa. Nautittavaksi on tulossa tarjolle kahden ruokalajin lounaita 10 eurolla sekä kolmen ruokalajin illallisia 20 eurolla – sekä erillisiä kasvisruokalistan tarjouksia. 

Tallinnan ravintolaviikko (1.–7.11.2019) tarjoaa vielä marraskuussa upean tilaisuuden nauttia virolaisesta, modernista ruokakulttuurista ja tutustua alan trendeihin. Viikon aikana huippuravintolat avaavat ovensa erityisannosten ja -hintojen kera, joten päivän mittaan voi vierailla useammassakin ravintolassa. 

Vastaa