Viro on myös syksyllä mainio matkakohde, jossa ehtii nähdä paljon muutamassa päivässä. Tallinnan uutuuksista kannattaa pitää silmällä Noblessnerin aluetta, ja pääkaupungin ulkopuolella vierailla toinen toistaan ihastuttavimmilla siideri- ja oluttiloilla sekä Taageperan jugendlinnassa. Myös syksyn ruokafestivaaleille ehtii vielä hyvin.
Noblessner on uusi Telliskivi
Pohjois-Tallinnassa, 15 minuutin kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista sijaitseva Noblessnerin vanha
sukellusvenetehdas on kaupungin nopeimmin kehittyvää aluetta. Sieltä,
Kalamajan takaa, löytyvät myös tämän hetken kiinnostavimmat ravintolat. 180° on
fine dining -ravintola, jonka White Guide Nordic valitsi aiemmin tänä
vuonna virolaisravintoloiden kolmen kärkeen. Paikkaa luotsaa
Michelin-tähdelläkin palkittu keittiömestari Matthias Diether.
Põhjala Tap Room puolestaan
on paikka oluen ystäville. Se on listattu maailman sadan parhaan
panimon joukkoon, ja paikan päällä onkin tarjolla laaja 24 erinomaisen
hanaoluen valikoima. Juomavalikoiman seuraksi panimoravintolan väki
tarjoilee modernilla otteella valmistettua pubiruokaa.
Kiinnostavien
ruokakohteiden lisäksi Noblessner hurmaa värikkäällä, vanhaa ja uutta
rouheasti yhdistelevällä arkkitehtuurillaan. Autottomat kujat ja aukiot
kutsuvat viihtymään, ja ruokailun lomassa voi vierailla moderneissa
sisustusliikkeissä ja taidenäyttelyissä. Ovensa Noblesseerissa onkin
syyskuussa avannut esimerkiksi kansainvälinen taidekeskus Kai.
”Noblessnerin
alueesta povataan yleisesti ensi kesän hittiä, joten trendinenät
ottavat alueen suunnakseen jo nyt. Suosittelen varaamaan vierailuun
tarpeeksi aikaa – Noblessnerissä riittää tehtävää ja nähtävää helposti
koko viikonlopuksi viimeistään lokakuun lopulla, kun 1800- ja
1900-lukujen taitteen aikakauden keksintöjä esimerkiksi VR-tekniikan
avulla esittelevä Keksintötehdas PROTO avautuu Kain vierellä”, sanoo
Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi.
Syysmatkalle maan parhaiden pienpanimotilojen luokse ja jugendlinnaan
Virosta löytyy useita ihastuttavia pienpanimotiloja, jotka tekevät paikallisista raaka-aineista esimerkiksi siidereitä ja olutta. Niiden ovet ovat auki vierailijoille myös syksyllä, jolloin satokausi on parhaimmillaan.
”Perinteisiin käsityömenetelmiin yhä luottaviin pientiloihin
tutustuminen kannustaa paikallista yrittäjyyttä, ja on
vastuuntuntoisesti toteutettuna myös mukana tapa nähdä ja kokea
virolaista maaseutuelämää. Tärkeä on muistaa tilalta toiselle
liikuttaessa se, että Viron maanteillä on käytössä nollatoleranssi
rattijuopumusten suhteen. Vaikkapa Pärnusta käsin on kuitenkin helppoa
vierailla muutamalla tilalla. Jos kiireettömiä matkapäiviä on
hyödynnettävissä useampia, näyttäytyy maa myös täysin uudessa valossa,
kun auton keulan kääntää kohti Etelä-Viroa ja sen kumpuilevia maastoja”,
Raussi kertoo.
Pärnu onkin kokonaisvaltainen hyvän olon kohde
myös syksyisin. Wellness-kylpylöiden ja huippuravintoloiden, kuten
Baltian 12. parhaimmaksi valitun Rannahotellin ravintolansekä paikallisia makuja ehkä yllättävienkin lisukkeiden kera tarjoilevan Villa Wessetin lisäksi lähietäisyydeltä löytyvät Jaanihanson ja Torin siideritilat.
Jaanihansossa siiderin perustana toimivaa omenamehua ei keitetä eikä
suodateta – siideri kypsyy ja kirkastuu pulloissa samalla menetelmällä
kuin laadukkaat samppanjatkin. Torin luomutila puolestaan on saanut
EHE-ekomatkailusertifikaatin, ja sen erikoisuutena on ennakkotilauksesta
toteutettava vieraiden osallistuminen siiderin tekoprosessiin.
Itäisemmällä puolella Etelä-Viroa eli Tartosta etelään Otepään lähistöllä sijaitsee Siidrikoda,
jonka siidereiden, kuohuviinien ja kuplivien omenamehujen valmistukseen
vierailijat pääsevät tutustumaan. Otepään ja Pärnun puolivälistä löytyy
vielä Mulgi Pruulikoda,
jonka erikoisuuksia ovat oman metsän vadelmilla maustettu olut sekä
lämpimänä nautittava hunajaolut. Yöpyä tällaisella makumatkalla voi
esimerkiksi Taageperan jugendlinnassa ja sen funkis-tyyliseen puutarharakennukseen restauroidussa hotellissa, jonka ravintola hyödyntää
merkittävissä määrin lähiseudun ruoka-aineksia ja kylpyläosasto
tarjoilee rentouttavia löylyjä sekä hyvinvointihoitoja.
Syksyn ravintolafestivaalit ilahduttavat monipuolisuudellaan
Virossa on syksylläkin monipuolisesti ruokafestivaaleja, ja niihin on helppo osallistua niin ruokahifistelijän kuin ensikertalaisenkin.
Söö, Tallinn! (4.–17.10.) on Tallinnan nyt toista kertaa valloittava Suomen suurin ravintolatapahtuma. Kahden viikon ajan tapahtumaan osallistuvat ravintolat tarjoavat kampanja-annoksensa kiinteään 10 euron hintaan, joten ne sopivat lähes kaikkien kukkaroille ja tarjoavat matalan kynnyksen testata uusia ravintoloita.
Pärnun kahvilaviikko (5.–13.10.) kutsuu nauttimaan salaatista, jälkiruoasta ja kahvi- tai teekupillisesta koostuvista aterioista erikoishintaan. Pärnun kaupungin ja sitä ympäröivän Pärnumaan kahvilat esittelevät parasta osaamistaan, ja perjantaina 11.10. seudulle avautuu lukuisa joukko yhden illan popup-kahviloita.
DinnerDays Tallinn (11.–19.10.)
on Tallinnan arvostettuihin ravintoloihin keskittyvä tapahtuma.
Parikymmentä kärkitason keittiömestaria on luonut kampanjaviikon ajaksi
ravintoloihinsa vähintään kolmen ruokalajin erikoislistan, jonka hinta
on paikasta riippumatta aina sama, 28 euroa.
Toidunautleja Restoranide Nädal (18.–27.10.)
on nimensä mukaisesti hyvän ruoan nauttijan ravintolaviikko, johon
osallistuu ravintoloita eri puolilta Viroa. Nautittavaksi on tulossa
tarjolle kahden ruokalajin lounaita 10 eurolla sekä kolmen ruokalajin
illallisia 20 eurolla – sekä erillisiä kasvisruokalistan tarjouksia.
Tallinnan ravintolaviikko (1.–7.11.2019) tarjoaa vielä marraskuussa upean tilaisuuden nauttia virolaisesta, modernista ruokakulttuurista ja tutustua alan trendeihin. Viikon aikana huippuravintolat avaavat ovensa erityisannosten ja -hintojen kera, joten päivän mittaan voi vierailla useammassakin ravintolassa.